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The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus >
No.50 (2003/12) >
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Title | : | バガスアルカリ可溶性画分の糖含量と糖組成 |
Title alternative | : | Sugar content and component of bagasse alkaline soluble extracts |
Authors | : | 孙, 丽曼 石丸, 哲二 玉城, 一 屋, 宏典 知念, 功 |
Authors alternative | : | Sun, Liman Ishimaru, Tetsuji Tamaki, Hajime Oku, Hirosuke Chinen, Isao |
Issue Date | : | 1-Dec-2003 |
Abstract | : | バガスに7%苛性ソーダ液を加えて得られる抽出液に酢酸を加えpH4.5調製することにより得られる沈殿を遠心し,水で洗い,画分1を得た。その上澄みにアルコールを1:1で加えて得られる沈殿を遠心し,アルコールで洗浄し,画分2を得た。画分1と2を酸加水分解した後,ペーパークロマトグラフィーで,糖組成および糖含量を調べた。画分2は,画分1よりも糖含量が高く,キシロース,アラピノース,グルコースが主要な構成糖であった。画分1は殆どがキシロース(全体の96.4%を占めていた。)。薄層クロマトグラフィーでも,両画分にキシロースが存在することを示唆した。さらに,両画分を赤外吸収(IR)スペクトルで解析した結果,画分1と2はともにOH, CH基に特徴的な吸収が見られた。さらにエステル結合およびエーテル結合の存在も示唆された。画分2の水解物残直にベンゼン環の吸収が見られた。画分1と2は,特徴的な赤外吸収パターンを示したが,両者の水解残渣の吸収パターンは一致した。糖鎖の結合様式はβ-結合であった。280nmの紫外部領域に強い吸収を有した。以上から,画分1と2はリグニン様物質に糖鎖が結合した構造を有すると推察されたが,両画分は糖含量,糖組成およびリグニン含量に差異は認められた。一方,ニンヒドリン反応が陰性を示したことから,アミノ酸やタンパク質等は存在しないと推察された。次に,画分1と2の胆汁酸(コール酸ナトリウム,デオキシコール酸ナトリウム,タウロコール酸ナトリウム)との結合能を調べた結果,これらは胆汁酸とは結合しないことがわかった。リグニン含量では,画分1は19.1%,画分2は1.6%存在した。 Bagasse alkaline extract by 7% sodium hydroxide solution was separated to Fraction 1 obtained by centrifuging precipitate from adjustment to pH 4.5 with acetic acid and Fraction 2 obtained by centrifuging precipitate from addition of alcohol (1:1v/v) to the supernatant. Sugar content and components of Fraction 1 and 2 were investigated by paper chromatography and thin layer chromatography after hydrolysis of the alkaline extracts. Sugar content of Fraction 2 was higher than one of Fraction 1. Main components of Fraction 2 were xylose, arabinose, and glucose. Fraction 1 mainly contained xylose at ratio of 96.4%. Factions 1 and 2 were found to contain xylose also by thin layer chromatography. Fractions land 2 were realized to contain absorption spectrums of OH and CH radicals, and those of ester and ether bonds by infrared spectrum. Infrared absorption spectrums of Fractions 1 and 2 were different but those of hydrates from Fractions 1 and 2 were same. β-Bond absorption showing sugar bond form and ultraviolet absorption of 280nm were found from Fractions 1 and 2 Fractions 1 and 2 were estimated to include structure of bonding sugars to lignin. Negative ninhydrin reaction of Fractions 1and 2 showed absence of amino acids or protein. Fractions 1 and 2 did not bind with bile acids as sodium cholate, sodium deoxycholate and taurochlate. Lignin contents of Fractions 1 and 2 were 10.1% and 1.6%, respectively. |
Type Local | : | 紀要論文 |
ISSN | : | 0370-4246 |
Publisher | : | 琉球大学農学部 |
URI | : | http://hdl.handle.net/20.500.12000/3608 |
Citation | : | 琉球大学農学部学術報告 = The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus no.50 p.151 -155 |
Appears in Collections | : | No.50 (2003/12)
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