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The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus >
No.40 (1993/12) >

 
Title :沖縄本島,久米島の主要土壌の物理性について(生産環境学科)
Title alternative :Physical properties of major upland soils in Okinawa and Kumejima Island (Department of Enviromental Sciences and Technology)
Authors :翁長, 謙良
池原, 健一
Authors alternative :Onaga, Kenryo
Ikehara, Kenichi
Issue Date :1-Dec-1993
Abstract :国頭マージ地帯は全般にミクロ的には谷密度が高く急峻な山地をなしている。このような地形条件を改変して造成された圃場は,元の地山のもつオリジナルな土壌・土層特性の殆どが変わっている。島尻マージは一般に段丘や緩傾斜に分布し,熟畑化した所が多いが,整備された圃場では若干の変化があるものと考えられる。主な調査結果をまとめるとつぎのようになる。1) 国頭マージは,今回の調査地点では重埴土,軽埴土に分類されるが,島尻マージは砂質植壌土に属するものもあり,粒度組成からはいわゆる島尻マージ的ではない。2) 保水性に関しては,ジャーガル,島尻マージ,国頭マージの順に水分保持力は大きい。3) 分散率,pH試験の結果より,国頭マージが最も受食性の高いことが確認された。4) 久米島の国頭マージには,分散率,pH値に特異性がみられた。母材が他の国頭マージと異なることによると思われる。
Investigation on soil physical properties of Okinawa and Kumejima Island were carried out in order to establesh criteria and guidelenes applicable to field problems in Okinawa Okinawa soils are classified into three major groups, called Kunigami Maaji (Red-yellow soil), Simajiri Maaji (Dark-red soil) and Jaagaru (Grey-terrace soil) in reference to the locality and the local dialect. Investigation sites for the soil samples are shown in Fig. 1. some of the physical properties that were identified are summarized as follows. 1) The clay content of Kunigami Maaji in Kumejima Island ranged from 30.0 to 53.0%, indicating that the soil texture ranges from light clay to heavy clay. But the texture of Shimajiri maaji ranges from sandy clay to silty clay. This property is different from those of Okinawa Island. 2) As to soil maisture holding capacity, the Kunigami Maaji has the lowest water holding capacity and Shimajiri Maaji has the highest one conversely. 3) Measurment of the dispersion ratio and pH test of the three main soils shows that the Kunigami Maaji soil is regarded as the most erodibility. 4) The Kunigami Maaji soil in Kumejima Island exhibited peculiar properties on dispersion ratio and pH value conpared with those soils of Okinawa Island. It is considerd that the parent material of the soils affected to the propeties cited above.
Type Local :紀要論文
ISSN :0370-4246
Publisher :琉球大学農学部
URI :http://hdl.handle.net/20.500.12000/3794
Citation :琉球大学農学部学術報告 = The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus no.40 p.87 -97
Appears in Collections:No.40 (1993/12)

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