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The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus >
No.27 (1980/11) >
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Title | : | サキシマハブ毒のアルギニンエステル水解酵素に関する研究(農芸化学科) |
Title alternative | : | Studies on arginine ester hydrolyzing enzyme of Sakishima habu (T. elegans) venom (Department of Agricultural Chemistry) |
Authors | : | 知念, 功 大城, ゆみ子 饒平名, とく子 小渡, 恵子 兼村, 憲勝 岩永, 貞昭 |
Authors alternative | : | Chinen, Isao Oshiro, Yumiko Nohina, Tokuko Odo, Keiko Kanemura, Norikatsu Iwanaga, Sadaaki |
Issue Date | : | 29-Nov-1980 |
Abstract | : | サキシマハブ毒のタンパク質水解活性を調べた結果, Tos-Arg-OMeHCl, Casein, Insoluble Collagene, Tos-Lys-OMeHCl, Ac-L-Gly-Lys-OMe AcOHに対する水解活性が見られた。その内でもTAME活性は, 49.41(x10^<-3>M TAME/mg/min)で高い値であった。このTAME水解酵素は, pH2.5∿11の範で安定であったが, 70℃以上(10分間)に加熱するとその活性は, 急激に減少した。またその酵素の至適温度は, 45℃であった。この蛇毒をセファデックスG-75カラムにのせ精製すると2個の活性ピークが見られ, その内の主要活性ピーク部をさらにセファデックスG-75,DEAEセルロースカラムを用いて精製すると, 最終的にこの分画から3個の活性ピークが見られた。 Sakishima habu venom hydrolyzes Tos-Arg-OMeHCl (49.41 TAME×10^<-3>M/mg/min), casein (13.26 tyrosine μg/mg/min), insoluble collagen (3.26 hypro. μg/mg/min), Tos-Lys-OMeHCl (1.43 TLME×10^<-3>M/mg/min), and Ac-L-Gly-Lys-OMeOH (0.38 AGLE×10^<-3>M/mg/min). The TAME hydrolyzing enzyme is stable in a pH region of 2.5 to 11 and at temperature below 50℃ (10 min); however it becomes unstable over 70℃. The enzyme activity was maxium at 45℃. Sephadex G-75 gel filtration of the venom was found to contain two active peaks, and further purification of the main active fraction by Sephadex G-75 and DEAE cellulose column chromatography was demonstrated to have three active peaks. |
Type Local | : | 紀要論文 |
ISSN | : | 0370-4246 |
Publisher | : | 琉球大学農学部 |
URI | : | http://hdl.handle.net/20.500.12000/4086 |
Citation | : | 琉球大学農学部学術報告 = The Science Bulletin of the Faculty of Agriculture. University of the Ryukyus no.27 p.57 -68 |
Appears in Collections | : | No.27 (1980/11)
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